Ντίμιταρ Ράντεφ: Πώς βλέπει την κατάσταση στην Ευρώπη το νέο μέλος της ΕΚΤ Ημερομηνία:
19/7/2025, 22:48 - Εμφανίσεις: 15
Ο Ντιμίταρ Ράντεφ, που από το επόμενο έτος θα συμμετέχει στη διαμόρφωση των επιτοκίων της ευρωζώνης, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.
Ο 69χρονος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τη δεκαετία του ’80, όταν η κομμουνιστική κυβέρνηση απεφάνθη αιφνιδιαστικά το κλείσιμό του.
Έζησε την πτώση του καθεστώτος και την επαναλειτουργία του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από περίοδο υπερπληθωρισμού και στην πορεία ένταξης της Βουλγαρίας ως 21ου μέλους της ευρωζώνης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όπως τονίζει το Bloomberg, ο ίδιος θεωρεί ότι η εμπειρία του από τα προβλήματα μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας θα αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη καλούνται να διαχειριστούν τις συνέπειες της ανόδου παρεμβατικών κυβερνήσεων.
Όπως σημειώνει, «έχω άμεση εμπειρία από τον τρόπο που ασκούνταν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζω πώς δεν πρέπει να ασκούνται αυτές οι πολιτικές.
Αυτή η εμπειρία έχει διαχρονική αξία – κυρίως ως σημείο αναφοράς για το τι πρέπει να αποφεύγεται».
Τι θεωρεί καλύτερο για την ΕΚΤ Για τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει πλέον να παρακολουθεί πιο στενά τις πολιτικές εξελίξεις εν συγκρίσει με το παρελθόν.
Τα πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύουν τους κινδύνους που προκύπτουν πέρα από τους δασμούς, με τη Γαλλία νακαταβάλει προσπάθεια να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της υπό πολιτική πίεση και τον Ντόναλντ Τραμπ να ασκεί δημόσια κριτική στον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Όπως λέει ο Ράντεφ, «η πολιτική συχνά θεωρείται πηγή σταθερότητας.
Στην πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερο αποτελεί πηγή μεταβλητότητας, ασιγουριάς και συστη...